Poznaj Litwę



Poznaj Litwę

 

       Litwa to nie tylko Wilno, Kowno, Troki. Litewskie miasta i miasteczka mają w sobie tyle uroku i kryją w sobie tyle tajemnic i zagadek, aby odkryć Litwę trzeba ją odwiedzić i poznać jej kulturę i historię.

       Czy wiecie, że w Plunge się znajduje muzeum wojny, a w Telszach można pospacerować nad brzegiem jeziora po parku rzeźb. W Rokiszkach przejść ulicą gdzie każdy dom ma bajecznie piękne okiennice. W Onikszty zajrzeć do muzeum Aniołów.

       Niedaleko Druskiennik (dobrze wszystkim znane uzdrowisko) we wsi Jaskonis można nie tylko zobaczyć jak się piecze sękacz, ale także spróbować przed chwilą wyjętego z pieca przysmaku, a także odwiedzić jedyne we wschodniej Europie muzeum sękacza. Niedaleko od Alytusa zajrzeć do ekologicznego gospodarstwa „Bursztynowa jagoda”. Właściciele gospodarstwa mówią, że rokitnik jest podobny do bursztynu nie tylko kolorem, ale także swymi właściwościami leczniczymi. Tutaj można spróbować tej „Jagody młodości” a także nabyć konfitury, soki, nalewki.

         Szlakiem wina można podróżować po Onikszty, tradycje wina sięgają 1926 roku.

W Pakruojis natomiast się zapoznać z browarami piwnymi, gdzie tradycja sięga 1896 roku.

Jeżeli ktoś jest smakoszem ryb to trzeba się wybrać szlakiem prowadzącym od Drewerny do Kintai przez litewską Wenecję. Kapitan statku zaproponuje spróbować wędzonego węgorza i innych rybnych przysmaków. Na początku września w Szilute odbywa się międzynarodowy festiwal rybny.

         Nie można się obejść zwiedzając Litwę bez litewskiego czarnego chleba, niedaleko Rokiszek w Jużintai można zobaczyć jak się chleb wypieka, a pani Jurate opowie wszystko o litewskim chlebie.

         W 2016 roku „kulturową stolicą” Litwy jest ogłoszone miasto Telszai. Tu się nie obejdzie bez przysmaków żmudzkich, jest to zupa cebulowa i kastinis. Smakosze mogą spróbować litewskiego sera „Dziugas”, który jest podawany z konfiturą lub dżemem.

         Dzukija też czeka na turystów z przysmakami. Można tu spróbować „bulviu bandos” tartre ziemniaki zapiekane w liściu kapuścianym, blinów razowych, potraw spożywanych w Dzukiji podczas postu i adwentu.

         Miodu można spróbować w Jurbarkasie w „Medaus slenis”.

Zapraszamy wszystkich, tych, którzy już niejednokrotnie odwiedzili Litwę, a także tych, którzy jeszcze nie byli na Litwie.

Poznaj Litwę