biuro_podrozy_lentana

Region Auksztota

Poznaj Auksztotę - największy region etnograficzny Litwy.

Czym jest Auksztota?

Auksztota jest największym regionem etnograficznym Litwy. Nazwa pochodzi od wyrazu “aukštas” – wysoki, co akurat dobrze charakteryzuje tę pagórkowatą krainę. Auksztotę uznaje się za najpiękniejszy region Litwy. Mnóstwo jezior, rzek, lasów i pagórków czynią go miłym dla oka i serca. Nie każde wzgórze Auksztoty jest dziełem przyrody. W średniowieczu mieszkańcy tego regionu pracą rąk uzupełniali wysokość wzgórz, na których budowali grodziska.

Sympatyczni i gościnni mieszkańcy Auksztoty używają swoistej gwary, a jeszcze bardziej wyróżniają się strojem ludowym. Ludowym strojom kobiet Auksztoty właściwe jest zestawienie jasnych kolorów, spódnice pasiaste (wschodnia Auksztota) lub w kratkę (zachodnia Auksztota), a szczególnie bogato zdobione są kamizelki.

Zamki i pałace Auksztoty

wycieczki 1 – 4 dniowe

Mapa regionu

Auksztota

Smaki
Auksztoty

wycieczki 1 – 2 dniowe

"Chwiejnym szlakiem 1" - wina, wina, wina dajcie!

wycieczki 1  dniowe

Mapa
wszystkich
regionów Litwy

regiony Litwy

"Chwiejnym szlakiem 1" - piwa, piwa, piwa dajcie!

wycieczki 1  dniowe

Na filmie pokazane jest jak robi się sękacz

Tradycja ludowych zabaw zachowała się do dziś, a najlepsze są przy regionalnym piwie lub winie. Właśnie z piwa słynie Auksztota, a w Oniksztach jest znana wytwórnia win “Anykščių vynas”.


Znane i bogate rody litewskie w tym regionie posiadały swoje majątki. Świadectwem tego są dwory i pałace. Część zostało zniszczonych w czasie wojen, popadło w ruinę za władzy sowieckiej lub później. Jednak wiele udało się zachować.


Pałace i zamki w Siesikach, Rakiszkach, Townianach, Pokroju i oczywiście w Birżach czekają na turystów.

Do stołu na śniadanie w Auksztocie podają dania mączne z wszelkiego rodzaju sosami – a to są bliny, czasem pierogi z różnym nadzieniem. Na obiad są barszcz, kapuśniak, kiszona kapusta z mięsem i ziemniakami, mleczna zupa z krupami. Najczęściej spożywa się wieprzowinę, ale dobra jest również jagnięcina, wołowina, cielęcina, mięso dzika czy jelenia. Szczególnie lubiane są różnego rodzaju wędliny.

Na szczególne okazje szykuje się zupy z piwa, z raków, zacierkę, w rosole ogórkowym duszoną wołowinę. Doskonałe są również dania rybne – nadziewany orzechami karp, czy rolada rybna z kiszonym ogórkiem lub po prostu pyszna zupa rybna.W Auksztocie na obiad podają również potrawy z ziemniaków: placki, cepeliny, kiszkę, a szczególną uwagą cieszy się litewski ser biały – świeży lub suszony, na słodko, kwaśny bądź doprawiony kminkiem. Cechą lokalnej kuchni jest różnorodność, a co istotne – dania są sute i pożywne, auksztoci lubią dużo i smacznie zjeść.

Zobacz prezentację tras Auksztoty

0 k
zadowolonych klintów
0
obsłużonych grup
0 lat
działalności
Zainteresowany?
wyślij zapytanie