(1 dzień)
Miasto Birże słynie na Litwie jako kraj piwa. W drodze do Birż warto zobaczyć przynajmniej dwa interesujące obiekty turystyczne.
Lej krasowy “Krowia jaskinia” (Karvės ola) – jest to ciekawy geologiczny zabytek przyrody. Liczy około 200 lat, szerokość blisko 12 metrów i głębokość ponad 12 metrów.
Wieża widokowa w Kirklach (Kirkilų apžvalgos bokštas) – ma ciekawy kształt półksiężyca, którego dolna kondygnacja tworzy amfiteatr. Wieża liczy prawie 32 metry, skąd roztacza się piękny widok na okoliczne jeziora oraz leje krasowe nieraz wypełnione wodą, która czasem odbija różnymi kolorami.

Zdjęcie.: © Renatas Valkiūnas
Birże (Biržiai) i okolice od dawna znane są ze swych browarów. Kiedyś prawie każdy rolnik wyrabiał piwo, miał własne technologie, a sposób produkcji przekazywał tylko dla synów. Pierwszy browar na Litwie był założony właśnie w Birżach w 1686 r., zgodnie z rozporządzeniem księżny Ludwiki Karoliny Radziwiłłówny. O znaczeniu browarów dla mieszkańców Birż świadczy ich postawa. Po zniszczeniu ich miasta podczas wojny ze Szwecją najpierw odbudowali browary, a następnie zabrali się do naprawiania własnych domów.

W Birżach koniecznie należy zwiedzić zamek o założeniu bastejowym, który w XVI w. zbudował Krzysztof Mikołaj Radziwiłł “Piorun”. Był solidną fortecą, ale kilkakrotnie zdobywany przez Szwedów w czasie różnych wojen. Zrujnowany zamek odbudowano w 70 -ch latach XX w., posiada cechy renesansowe i barokowe. Obecnie w nim znajduje się muzeum. Zwiedzanie zamku może urozmaicić biesiada przy birżańskim piwie oraz litewskich przekąskach – serach, domowego wypieku chlebkach, uszach wieprzowych itd.

Warto zobaczyć także pałac Jana Tyszkiewicza na półwyspie jeziora Szyrwany z połowy XIX w. Piękna rezydencja w stylu romantyzmu otrzymała nazwę Ostrów. Zburzoną w czasie ostatniej wojny odbudowano, obecnie mieści się w nim administracja fabryki lnu “Siulas”. Pałac otacza rozległy park.
Wycieczkę w Birżach uwieńczy zwiedzanie browaru “Rinkuškių” lub “Butautų”.
Każdy pozna lepiej proces warzenia piwa, a najważniejsze – wypróbuje różne gatunki z przystawką tradycyjnie podawaną do piwa.
