Kuchnia litewska
Kuchnia litewska jest bardzo bogata. Każdy z regionów etnograficznych ma swoje przepisy kulinarne. Jedną z ciekawych właściwości są przepisy na zupy, które powinny rozgrzewać w zimie, a orzeźwiać w czasie upałów.
Kuchnia litewska słynie z dań ziemniaczanych. To placki ziemniaczane, po wileńsku zwane blinami, placki żmudzkie, kiszka ziemniaczana, babka ziemniaczana i oczywiście cepeliny.
Cepeliny to podstawowe danie kuchni regionalnej. Kto nie próbował cepelinów, ten nie był na Litwie. Smakosze powinni skosztować kapusty duszonej z wędzonymi żeberkami lub golonką, pieczonego boczku w sosie chrzanowym czy pieczeni wołowej przyprawianej ziołami, wołowiny w sosie żurawinowym.
Oczywiście te wszystkie potrawy można, a nawet trzeba popić kwasem chlebowym lub piwem litewskim. Piwa jest wiele gatunków: „Svyturys”, „Utenos”, „Kalnapilis” Jasne i ciemne, te beczkowe i butelkowe. Także “żywe” piwo, które jest produkowane w browarach prywatnych.
A jak można nie skosztować przystawek do piwa. Tradycyjne wędzone uszy świńskie, chlebek zapiekany w serze, a jakaż jest różnorodność serów. Obowiązkowo należy spróbować sera wędzonego. Oczywiście też popularny ser „Dziugas”
Wolą Państwo coś lżejszego? Proszę bardzo: pierogi z wiśniami, jagodami lub twarogiem, placki gryczane lub łazanki, które najlepiej smakują z kisielem z żurawin lub herbatką z macierzanki lub cząbru osłodzoną miodem.
A jak można pominąć litewskie wędliny zarówno wędzone jak i suszone: to pachnące jałowcem kiełbasy, długo dojrzewające kindziuki, a także karkówka wołowa kusząca aromatem litewskich przypraw.
Jednakże królem litewskiej kuchni jest ciemny chleb litewski, który jest robiony na naturalnym zakwasie, według starej receptury, jest świeży przez tydzień.
Nie można także pominąć nalewki litewskiej zwanej “Trejos devynerios”, czyli 999. Ta nalewka na 27 ziołach dojrzewająca w drewnianych beczkach znana była na Litwie już w XIII w. Po kilka beczek nalewki zabierano nawet na wyprawy wojenne, by leczyć zmarzniętych wojowników.
Od wieków znanym trunkiem narodowym, który królował aż do XVIII w., jest miód litewski. Najbardziej popularny jest “Suktinis”. Nazwa pochodzi od litewskiego tańca i słowa “kręcić się” Królem alkoholów litewskich jest “Žalgiris“ czyli Grunwald, który ma około 70 proc.
Zapraszamy Was na Litwę, abyście sami mogli spróbować tej różnorodności potraw. Dla chętnych organizujemy wycieczki szlakiem piwa i sera litewskiego.
Smacznego!